Dangšen


Účinky dangšenu jsou velmi podobné ženšenu pravému, třebaže ne tak silné. Vzhledem ke své snadnější dostupnosti se proto někdy využívá jako jeho náhrada – odtud označení „ženšen chudých“.  Na rozdíl od ženšenu dangšen nepatří do čeledi aralkovitých, ale botanici jej řadí mezi zvonkovité.

Popis rostliny

Český název této tropické liány zní pazvonek chloupkatý. Je to vytrvalá rostlina, která se přirozeně vyskytuje v teplých oblastech jihovýchodní Asie (konkrétně v Číně, Japonsku, Indii a okolních regionech). Dorůstá zhruba délky asi tří metrů a poznáme ji především podle typických zvonkovitých květů nenápadné zelené barvy s nafialovělými skvrnami. Jejich vůně připomíná ženšen. Uvnitř květů dozrávají tobolky s drobnými lesklými semeny.       Stonek je zpočátku pokryt jemným chmýřím, které postupně opadává s tím, jak rostlina stárne. Listy jsou oválné se zašpičatělými konci.
Při dodržení základních pravidel lze dangšen poměrně snadno pěstovat i v našich podmínkách, ideálně však ve skleníku, rostlina totiž špatně snáší chladné počasí, kdy semena zamrzají a nejsou využitelná k dalšímu pěstování.

Základní využití

K terapeutickým účelům se využívá zejména kořen, který je poměrně masivní a na první pohled připomíná mrkev. Sbírá se na podzim, obvykle v září nebo říjnu, a nejlépe až po dvou letech života rostliny. Jako nejkvalitnější se označují kořeny tříletých dangšenů. Kořen je možno skladovat. Léčivé látky jsou obsažené i v nadzemních částech rostliny, které se zpracovávají sušením, jejich účinek je nicméně oproti kořenu méně výrazný a má jinou indikaci.
Dangšen obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek, jejichž příznivého vlivu se v čínské medicíně využívá již po staletí. V současné době se dangšen dostává opět do širšího povědomí a zájem o něj projevuje i laická veřejnost. Kromě léčebného se nabízí i kulinářské využití, dangšen je nezanedbatelnou složkou mnoha receptů asijské kuchyně. Stojí za tím zřejmě jeho příjemně nasládlá chuť, za což vděčí vysokému obsahu sacharidů v kořeni, především inulinu.

Léčebné účinky

Laboratorní analýza prokázala v pazvonku chloupkatém vysoký obsah například saponinů, pryskyřic, tříslovin, vitaminů nebo důležitých minerálních látek. Léčivá moc kořene dangšenu je obecně spojována s astmatem a horečnatými stavy, které dokáže účinně tlumit. Dále urychluje léčbu zánětů střev a ledvin nebo zvyšuje počet erytrocytů (červených krvinek).
Při pravidelné konzumaci dangšen celkově stimuluje vitalitu organismu, zlepšuje libido a potenci u žen i mužů a hovoří se dokonce o protinádorových účincích nebo jeho možném vlivu na léčbu cukrovky II. typu (tzv. stařecké, tj. získané v průběhu života). Nadzemní části rostliny jsou potom spojovány s příznivými účinky na trávicí trakt a podporu krevního oběhu.

Podávání

Dangšen se obvykle využívá ve formě tinktury, podávané po kapkách. Příprava v domácích podmínkách je velmi snadná: nakrájený kořen (nejlépe nekovovým nožem) necháme po dobu několika týdnů louhovat v etanolovém nálevu (zhruba 100 g suchého kořene na jeden litr 65% etanolu). Tinkturu lze však sehnat již hotovou. Standardně doporučované dávkování je potom jedna polévková lžíce 2-3krát denně (nebo místo polévkové lžíce můžeme odměřit takové množství kapek, kolik je uživateli let).
Jinou možností je příprava odvaru ze sušených listů či kořene dangšenu, tento nápoj se pak popíjí rovněž několikrát denně nejlépe na lačno. Konzumace dangšenu se obecně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, stejně jako malým dětem. Žádné nežádoucí vedlejší účinky nebyly dosud zaznamenány, možnou kontraindikací je hypertenze (vysoký krevní tlak).

You must be logged in to post a comment Login